Dat informatie tegenwoordig vaak gekleurd, eenzijdig en onvolledig naar buiten wordt gebracht (maar toch door veel mensen als “de waarheid” wordt aangenomen) is een kwalijke zaak. We zien dat in de voorlichting over C** en vacc**aties volop gebeuren. Maar nu ook in een ander onderwerp dat de volksgezondheid aangaat: diabetes mellitus type 2. Een ziekte die hard op weg is om volksziekte nummer 1 te worden.

 

Wat is het geval? De Gezondheidsraad heeft een advies naar buiten gebracht voor patiënten die aan diabetes type 2 lijden. Na 2 jaar studie (!) vertelt de Raad doodleuk dat haar voedingsrichtlijnen (gebaseerd op de welbekende, oude ‘Schijf van 5’) ook van toepassing zijn op diabetici. Dat wil zeggen: elke dag brood of andere (volkoren) graanproducten.

 

Oud denken, heet dat. En dat komt helaas nog heul veul voor. Veel van mijn cliënten met diabetes kregen eerder van diëtisten ook een soortgelijk advies. Brood, crackers, pasta zelfs – allemaal koolhydraatrijke, bewerkte troep. Jam op brood, geen enkel probleem. Mochten ze allemaal dagelijks blijven eten. Het blijft me verbazen.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de aanpak van diabetes type 2, waarin het averechts effect van koolhydraatrijke voeding dubbel en dwars werd bewezen. Daar zijn projecten uit voortgekomen (o.a. het programma ‘Keer Diabetes om’, dat door zorgverzekeraars wordt vergoed) waarin duizenden suikerpatiënten effectief hun diabetes te lijf zijn gegaan. Hoe? Door koolhydraten te schrappen! Wel veel groenten (en ja, daar zitten ook koolhydraten in, maar dat zijn gezonde, onbewerkte, cellulaire koolhydraten!) maar zo min mogelijk brood, pasta, rijst en aardappelen. En al helemaal geen jam, honing of chocopasta op brood.

 

Maar nee, de Gezondheidsraad gaat weer even terug in de tijd. Negeert recente onderzoeken of bagatelliseert de resultaten ervan, om zo een gekleurd en dom advies de wereld in te slingeren. Via een persbericht, dat vervolgens klakkeloos wordt overgenomen door de media. Met als mogelijk risico dat veel suikerpatiënten dit als ‘waarheid’ zullen aannemen, dan wel als excuus om toch weer aan de bewerkte rotzooi te gaan. De farmaceuten varen er wel bij, zullen we maar zeggen. Maar de diabetespatiënten zijn weer terug  bij af.

 

Een aantal artsen en wetenschappers die nauw betrokken zijn geweest bij diabetesonderzoeken en bij de uitvoer van koolhydraatbeperkende programma’s, hebben inmiddels alarm geslagen en om tekst en uitleg gevraagd. Helaas zonder resultaat. “Het voelt alsof we vast zitten in de tijd. Duizenden mensen, waaronder veel diabetespatiënten, ontdekken de gunstige effecten van het minderen van koolhydraten op hun gezondheid. Maar de Gezondheidsraad kijkt de andere kant op.”, aldus de reactie van Je Leefstijl als Medicijn.

Heb jij diabetes type 2? Of (nog) niet, maar wel verhoogde bloedsuikerwaarden, waardoor je “in de risicogroep” zit? En/of heb je overgewicht, waardoor je sowieso al tot de risicogroep behoort (ik kan het helaas niet mooier maken, but it’s a f*  fact)?

 

Ik kan je begeleiden naar meer vitaliteit en gezondheid met normale, stabiele bloedsuikerwaarden. Vanuit een wetenschappelijk verantwoorde visie en aanpak, gebaseerd op moderne inzichten. Waardoor je je medicatie kan minderen en zeer waarschijnlijk zelfs kan stoppen. En dat is dubbele winst, want medicatie werkt vaak alleen maar averechts.

 

Meer weten? Neem contact met me op!