Heftig allemaal, maar ik wil het liever niet over dat virus hebben. Het komt me onderhand m’n strot uit. Nieuws gaat alleen nog maar daarover. Als je al overwoog om ‘ns een gratis proefabonnement op je regionale krant aan te schaffen, #doemaarniet. Of beter: #doenumaarffniet. Het gaat alleen nog maar over één ding. Begrijpelijk, maar toch.

Liever heb ik het over de gevolgen van die gekokerde aandacht. Of beter gezegd: één van de grootste gevolgen. Namelijk angst. Angst is een hele logische reactie op gevaar. Maar wat als je langdurig staat blootgesteld aan angst?
Angst leidt direct tot stress. En langdurige stress – en daarmee een aanhoudend hoog niveau van het stresshormoon cortisol – leidt tot een hoop narigheid. Zowel fysiek als mentaal. En mentaal bén je al niet zo sterk, juist door die stress. Je put jezelf dus behoorlijk uit. En daar heb meestal geeneens erg in. Angst vreet aan je, letterlijk en figuurlijk.

Lekker dan! Zitten we met z’n allen in hetzelfde angstschuitje. Beetje fout verwoord, met die corona-cruiseschepen in ons achterhoofd, maar toch. Of je nou arm bent of rijk, dit virus maakt geen onderscheid. Het treft ons allemaal. En de media doen hun werk, maar versterken daarmee onze angstgevoelens des te meer. Wat nu?

 

Ik weet uit eigen ervaring dat je ALTIJD een keuze hebt. Nee, niet als je middenin een heftige paniekaanval zit, dat klopt. Maar écht heftige emoties duren hooguit anderhalve minuut. Buiten dat tijdsslot is er nog enige mate van hersenactiviteit, zeg maar. En angst is een basisemotie, waar wij mensen ons al snel door laten leiden. Veel keuzes of beslissingen maken we primair vanuit angst. Ga maar eens bij jezelf na: uit angst voor minder inkomen blijf je toch maar in die baan hangen, terwijl je elke dag met meer tegenzin naar je werk gaat. En uit angst voor ruzie vertel je je partner maar niet waar je je zo gruwelijk aan ergert. En nu dus met deze pandemie, ook al is het realistisch en verstandig om (inderdaad, ook uit angst) lichamelijk contact te vermijden. Evengoed, alle beelden in de media maken het er niet makkelijker op.

Je kunt – bewust – ook voor liefde kiezen. Das makkelijk gezegd, ben ik me helemaal van bewust. Maar ik wéét waar ik het over heb. Been there, done that. Door jezelf bewust te versterken, versterk je ook je immuunsysteem. Ben je meteen minder vatbaar voor welk virus dan ook ????

Benieuwd naar wat ik bedoel? Ik heb er een filmpje over gemaakt. Je vindt het hier.
En op deze pagina vertel ik ook meer over mijn aanbod. Ook gratis! En mocht je mensen kennen die hier wel eens (zeker nu!) behoefte aan zouden kunnen hebben, stuur hen dan mijn filmpje of de link van die pagina door: www.jeangstdebaas.nl