Oké. Het Hollandse coronabeleid moeten we maar gewoon slikken. Ook al is het niet altijd even logisch, onze lockdown was wel “intelligent”. Tenminste, dat vond Mark Rutte. De intelligentie zat ‘m erin, dat de lockdown gericht was op het opbouwen van groepsimmuniteit, om de meest kwetsbare groepen te beschermen.
Maar heee… konden die kwetsbare groepen niet al veel eerder worden beschermd? En kunnen mensen in het algemeen, dus inclusief die kwetsbare groepen, niet veel beter worden beschermd? Of beter gezegd: kunnen zij zichzelf niet veel beter beschermen?
Jazeker, dat kan. Alleen deden ze dat te weinig, en doen ze dat ook nu nog veel te weinig. Met als gevolg dat ze vaak vatbaar blijven voor bijvoorbeeld ongewenste virussen. De overheid heeft van preventie nooit een hoofdtaak gemaakt. In plaats daarvan is de zorg nog steeds gericht op het verzorgen van wonden, in plaats van op het voorkómen van die wonden. Tuurlijk, je kunt niet alles voorkomen. Maar toch: leefstijl speelt een grote rol bij veel voorkomende ziektes. Welvaartziektes dus. Om corona even in perspectief te plaatsen, hier wat feiten op een rij. Sterfte door corona vindt grotendeels plaats in dezelfde groep, die ook getroffen worden door andere top-10 ziekten. Dat is dus die risicogroep. En sterfte door corona treft momenteel “slechts” enkele mensen per dag. Dat zijn er misschien enkelen te veel, zou je kunnen zeggen.
Maar…
In Nederland, per dag gemiddeld:
– Sterven 46 mensen aan dementie (16% aan vasculaire dementie, waarbij leefstijl een rol speelt)
– Sterven 28 mensen aan longkanker (waarvan ruim 90% door roken, puur een leefstijl-issue!)
– Sterven 25 mensen aan een beroerte (kan door een gezonde leefstijl grotendeels voorkomen worden!)
– Sterven 20 mensen aan hartfalen (grotendeels leefstijl!)
– Sterven 19 mensen aan COPD (grotendeels leefstijl!)
– Sterven 14 mensen aan dikke darm kanker (grotendeels leefstijl!)
– Sterven 11 mensen aan infecties van de onderste luchtwegen (deels te verhelpen door een actieve leefstijl!)
– Sterven 8 mensen aan borstkanker (kan beïnvloed worden door alcohol, dus kan een leefstijl-issue zijn)
– Sterven 8 mensen aan prostaatkanker (deels leefstijl gerelateerd!)
– Sterven 8 mensen aan diabetes (grotendeels leefstijl gerelateerd!)

De onderste 2 ziektes vallen buiten de top 10, maar de voorspelling is dat nr. 12 de komende jaren flink zal stijgen. Diabetes wordt momenteel al vaak ‘volksziekte nr. 1’ genoemd. Guess why…
Maar goed, uit de top 10 van doodsoorzaken zijn dus maar liefst 8 ziekten (deels) gerelateerd aan leefstijl, waarvan 6 grotendeels. Gebaseerd op deze cijfers sterven DAGELIJKS 174 mensen aan een ‘top-10 ziekte’. Een simpele berekening leert mij dat minimaal 117 daarvan gerelateerd zijn aan leefstijl, dus te voorkomen (!!) waren geweest. En dan ben ik nog heel zuinig geweest in mijn berekening…
Hebben we deze doden met z’n allen geaccepteerd? En de ‘corona-doden’ niet, omdat covid-19 ‘uit de lucht kwam vallen’? Terwijl aan corona netto veel en veel minder mensen overlijden dan aan bovengenoemde ziekten? En we ons bovendien ook tegen corona grotendeels kunnen wapenen?
Na de intelligente lockdown, nu intelligent gezondheidsbeleid?
Of blijven we met z’n allen accepteren dat weinig bewegen, vaak snacken, teveel stress, drinken, roken, overgewicht, weinig groenten eten en luiheid nou eenmaal z’n tol eist? Dat onze menselijke levensduur wel verkort mag worden door de “normale” (??) leefstijl gerelateerde top-10 aandoeningen, maar niet door corona – omdat die relatief nieuw is en ons angst inboezemt? En dat, terwijl we ons ook tegen corona grotendeels kunnen wapenen?
Corona is maar een klein spelertje in het grote veld der doodsveroorzakers. Nemen we leefstijl gerelateerde ziekten voor lief, maar corona niet? Heus, corona draagt maar een heel klein beetje bij aan de versnelling van ons levenseinde. En bijna altijd in combinatie met andere aandoeningen, of een slechte vitaliteit. Met andere worden: de grote jongens spelen daarin de hoofdrol. Corona is slechts de sidekick… en dan ook nog maar soms.
Hoe sta jij ervoor?
Dat kun je checken, en daar kan ik je bij helpen! Inclusief persoonlijk advies, uiteraard. Met een Leefstijl- en Voedingsanalyse krijg je inzicht in je eigen ‘stand van zaken’. Niet alleen je eetgewoonten – inclusief o.a. vetten, eiwitten, (verschillende soorten) koolhydraten en vezels, worden onder de loep genomen. Ook je mate van lichaamsbeweging, stressgehalte en kwaliteit van slaap worden nader bekeken. Net als je zelfbeeld en andere (vaak onderliggende) factoren.
Indien gewenst vindt een lichaamsmeting plaats, waarin naast je BMI ook o.m. je spiermassa, vetpercentage en visceraal vetniveau wordt gemeten. Daarnaast worden o.m. je bloeddruk en hartslag gemeten en je glucose bepaald.
Je gaat naar huis met een persoonlijk leefstijl advies. Waarmee je aan de slag kunt EN waarmee je jezelf kunt versterken. Ook tegen corona! Want alle mondkapjes en (potentiële) vaccins ten spijt, een gezonde leefstijl is nog altijd het allerkrachtigste wapen tegen covid-19. En natuurlijk tegen al die andere leefstijl gerelateerde ziekten. Mind yourself!