Ik zal je eerlijk bekennen: ik heb er ook last van. Net zoals miljoenen andere Nederlanders, en jij mogelijk ook. Ik vind deze periode verschrikkelijk. Al helemaal als het overdag ook nog eens grauw weer is (en dat is het overwegend), het winterzonnetje zich blijft verstoppen en je overdag de lampen moet aandoen om in huis niet tegen elkaar op te botsen.

 

Wat doet die donkerte met je emoties?
Veel. Heel veel.
Niet voor niets is het percentage suïcides in de wintermaanden het hoogst. Sterker nog, in gebieden waar nauwelijks meer daglicht is (het noorden van Scandinavië) is dat nog veel erger. Ik ken de cijfers niet, maar eerlijk gezegd zoek ik die ook niet voor m’n lol op ☹

Remedies

Of je er wat tegen kan doen? Jazeker. Met wat slimme acties kun je jezelf een stuk beter laten voelen. Hieronder wat tips!

 

 

1. Ga naar buiten
Ook al is er minder daglicht – zorg dat je er zoveel mogelijk van meepikt. Zonlicht is belangrijk voor je slaap-waakritme; het zorgt ervoor dat je ’s avonds makkelijker in slaap valt. Overdag blijf je wakkerder en alert. Dit werkt ook door op je stemming! Daarnaast is zonlicht belangrijk voor de aanmaak van vitamine D; essentieel voor een goede gezondheid.

 

2. Blijf bewegen
Door te bewegen verlaag je de stress in je lijf. Waarmee je dus ook die negatieve emoties aanpakt. Je hebt vast wel eens gehoord van runningtherapie, of misschien heb je het zelfs wel eens gehad. Door flink te bewegen pak je je angst en depressie aan. Combineer je het met de daglicht-tip hierboven, dan is het dubbele winst!

3. Pas je voeding aan
Stress en angst kun je verminderen met voeding. Dat heeft te maken met bepaalde hormonen: cortisol en serotonine. Cortisol is een stresshormoon; serotonine het gelukshormoon. In mijn blog van oktober jl. staat wat je concreet kan doen.

4. Koop een daglichtlamp
Een daglichtlamp geeft licht dat je kunt vergelijken met daglicht. Bij een depressie en angstgevoelens kan deze lamp dus zeker van pas komen! Immers, het stimuleert de aanmaak van vitamine D en serotonine. Bovendien gaat het mogelijke slaapproblemen tegen, waardoor je ook al beter in je vel gaat zitten.

 

5. Zorg voor goede contacten
Een mens is een sociaal dier. Een dier dat bij een groep wil horen, waar hij zich veilig voelt. Goede contacten heb je dus nodig; ze geven je warmte, steun en afleiding. Dat geldt des te meer bij depressie en angst.

6. Creëer gezelligheid
Dat kan heel tegenstrijdig klinken. Maar niet voor niets is de kerstboom een winter-ding. Voordat het christelijke kerstfeest überhaupt bestond, maakten de oude Germanen het al gezellig in de donkere maanden. Mensen zijn van nature geneigd om – bij gebrek aan beter – er maar het beste van te maken. Geen licht? Dan creëren we het zelf.

 

 

Gratis waardengesprek? Klik hier!