Als ik vroeger ‘iets’ had, dan ging ik niet zo snel naar de dokter. Uit angst een zeurpiet gevonden te worden, nam ik die onverklaarbare hoofd-, rug- of buikpijn maar voor lief. De ervaring leerde me dat de huisarts er meestal ook niet zoveel mee kon. Als ik wel ging, dan vroeg hij dóór, om me uiteindelijk met een kluitje in het riet te sturen. Althans, zo voelde het… Hij kon niks met mijn symptomen, en ik voelde me uiteindelijk wéér onbegrepen. Een aantal keer leidde dat tot een vicieuze cirkel: mijn klachten hielden aan, de huisarts deed er niets mee. Behalve dan wat vage tips en één keer een wat sterkere pijnstiller. Dat was overigens de enige keer dat ik me serieus genomen voelde.

Dat die huisarts er niks mee kon – dat snap ik nu wel. Op een gemiddeld huisartsen spreekuur komen dagelijks tientallen patiënten met onbeduidende klachten. Denk je eens in: weer zo’n typje met vage pijntjes, een nare echtgenoot en dito baas, adhd-kindertjes, geldproblemen en familie-sores. Slecht eetpatroon door alle stress en hectiek, geen tijd voor ontspanning. En dan op het spreekuur komen met aanhoudende rugpijn en slaapproblemen. Of ze misschien eens wat slaappillen zou kunnen krijgen. Want, zo is de redenering, als ze eenmaal beter slaapt, kan ze de rest ook beter aan. Waarmee dus die slaappillen als “oplossing” dienen voor een probleem, waarvan het slechte slapen slechts een symptoom is. Oftewel, er wordt niets opgelost; alles blijft bij het oude en de ellende suddert gewoon door.

Ik weet niet precies hoe groot het percentage patiënten is dat bij de huisarts komt met leefstijlgerelateerde klachten. Cijfers (althans, die ik gezien heb) variëren van 70 tot 90 procent.  Is uiteraard ook lastig meetbaar, onder meer doordat in de meeste gevallen een slechte leefstijl mogelijk en/of mede de oorzaak is geweest van een inmiddels geopenbaarde ziekte. Inderdaad, die dus eigenlijk voorkomen had kunnen worden… met een gezonde leefstijl ???? Maar de cijfers maken wel duidelijk dat het overgrote deel van de klachten waarmee mensen bij de huisarts komen, direct verband houdt met slechte voeding, te weinig beweging en een overmaat aan stress.

En toch… toch komen de meeste mensen pas in actie als ze klachten ervaren. Op zich begrijpelijk, want waarom veranderen als alles prima lijkt? Als je je ook fit voelt mét die twee glazen wijn per dag (oké, soms eentje meer), die dagelijkse portie drop je door de lange middagen op kantoor heen helpt (ook al voel je je daarna wel wat moe) en je heus geen modellen droombody hoeft te hebben (je bent toch al jaren getrouwd). Zo lang je geen pijn ervaart, lijkt er niks aan de hand. Lijkt – want ondertussen peiger je je lichaam af. En is het simpelweg wachten tot de eerste klachten zich voordoen…

Weet jij hoe het met jouw ‘overall’ gezondheid gesteld is? Je eet- en beweegpatroon, je gedachtepatroon, je mentale en fysieke energie? De verbinding met jezelf en met je naasten? Weet jij waar jouw ‘zwakke plekken’ zitten – en wat er dus voor verbetering vatbaar is? Met een Leefstijl- en Voedingsanalyse kan ik dat, samen met jou, fantastisch in beeld brengen. Bovendien heb ik momenteel een superleuke actie, waarmee je kans maakt op zo’n gratis analyse t.w.v. €75,-. Ik geef er maar liefst 10 (!) weg! Bekijk dit filmpje of, nog sneller, download direct mijn e-book. ????   Doe het wel vóór 1 januari!

Tot gauw!