Wat kun je nu het beste eten wanneer je gewicht wilt verliezen?
Veel groenten, dat sowieso. En heus nog wel meer.
Maar je hebt zelf ook vast wel de ervaring dat sommige etenswaren beter vullen dan andere. Dat bleek ook uit onderzoek, waarin de ‘fullness factor’; de verzadiging van eten in kaart werd gebracht. Hoe? Lees even door.
Kanttekening: het onderzoek stamt al uit 1995; met de huidige kennis zou het mogelijk tot nieuwe(re) inzichten leiden. Maar goed.
De onderzoekers deelden eten in categorieën in, op basis van het vermogen tot verzadiging. De vraag was steeds: in hoeverre stilt het de trek? Als basis namen ze wit brood, dat (in het onderzoek) voor 100% verzadiging stond. Als het eten meer vullend was dan wit brood, dan scoorde het hoger; was het juist minder vullend, dan scoorde het lager. De verzadiging werd bepaald op basis van het volume (kcal per 100 gram); het percentage vezels, de viscositeit (stevigheid), het aantal proteïnes (eiwitten) en hoe lekker het werd gevonden.
Handig hulpmiddel
Kan handig zijn dus, zo’n hulpmiddel. Eet je, conform de verzadigingsindex, voedsel dat een hoge score heeft, dan heb je er dus minder van nodig om ‘vol te raken’. Uiteindelijk zou je dan dus ook minder calorieën gaan eten. Beetje afhankelijk van hoe calorierijk dat voedsel dan is natuurlijk, maar als het goed is gaat dat enigszins gelijk op. Let wel: (disclaimer 😉) de scores vertellen niets over de voedingswaarde, dus hoe gezond de etenswaren zijn.
