Wat kun je nu het beste eten wanneer je gewicht wilt verliezen?
Veel groenten, dat sowieso. En heus nog wel meer.
Maar je hebt zelf ook vast wel de ervaring dat sommige etenswaren beter vullen dan andere. Dat bleek ook uit onderzoek, waarin de ‘fullness factor’; de verzadiging van eten in kaart werd gebracht. Hoe? Lees even door.

 

Kanttekening: het onderzoek stamt al uit 1995; met de huidige kennis zou het mogelijk tot nieuwe(re) inzichten leiden. Maar goed.
De onderzoekers deelden eten in categorieën in, op basis van het vermogen tot verzadiging. De vraag was steeds: in hoeverre stilt het de trek? Als basis namen ze wit brood, dat (in het onderzoek) voor 100% verzadiging stond. Als het eten meer vullend was dan wit brood, dan scoorde het hoger; was het juist minder vullend, dan scoorde het lager. De verzadiging werd bepaald op basis van het volume (kcal per 100 gram); het percentage vezels, de viscositeit (stevigheid), het aantal proteïnes (eiwitten) en hoe lekker het werd gevonden.

Handig hulpmiddel

Kan handig zijn dus, zo’n hulpmiddel. Eet je, conform de verzadigingsindex, voedsel dat een hoge score heeft, dan heb je er dus minder van nodig om ‘vol te raken’. Uiteindelijk zou je dan dus ook minder calorieën gaan eten. Beetje afhankelijk van hoe calorierijk dat voedsel dan is natuurlijk, maar als het goed is gaat dat enigszins gelijk op. Let wel: (disclaimer 😉)  de scores vertellen niets over de voedingswaarde, dus hoe gezond de etenswaren zijn.

Wat scoort hoog? Onder andere havermout, vis, gekookte aardappelen, eieren, volkoren pasta, appels en sinaasappels. Producten die daarentegen laag scoren zijn onder meer cakes, yoghurt, pinda’s en bananen. Ik heb even gezocht naar een duidelijke pagina waar je de Verzadigingsindex kunt inzien. Die vind je hier.

Ad libitum

Gebaseerd op de verzadigingsindex is er ook een dieet: het Ad libitum dieet. Ad libitum betekent ‘op basis van verzadiging’. Overigens gaat het bij dit dieet niet alleen om wát, maar ook wanneer er gegeten wordt. Een van de adviezen die vanuit deze visie gegeven wordt is o.a. om binnen één maaltijd veel van hetzelfde te eten. Mijns inziens niet verstandig, een slecht advies dus. Immers: variatie is juist extreem belangrijk: A) om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor je B) een rijke darmflora creëert, zodat je voldoende weerstand opbouwt en behoudt!

Wat kun je hiervan leren?

Dat je altijd kritisch moet zijn over voedingsinformatie. Elke theorie, elke afslankgoeroe en elk dieet vertelt goede en minder goede dingen. Gebruik je gezond verstand, doe ik ook 😊. Op basis van wetenschappelijke inzichten in hoe wij als mens in elkaar zitten, ondersteun en adviseer ik ‘mijn’ cliënten. Dat is vanuit de Oersterk-visie waarin ik ben opgeleid, door Richard de Leth (arts). Belangrijkste advies: pas je leefstijl aan. En ga dus niet (weer) op dieet!

Ik help je er graag bij.