Stel, je voelt je super gelukkig. Alles in je leven loopt op rolletjes. Je hebt een lieve partner die alles met je deelt, zorgzaam is en vol begrip als jij een sneer uitdeelt. Voorbeeldige kids, nooit stress op of over school, leergierig, behulpzaam. Nooit een weerwoord of discussie, doen alles wat je ze vraagt. Je baan is echt de leukste ter wereld, alle ruimte, geen overwerk en supercollega’s! En bovendien ook nog ‘ns goedbetaald, zodat je je ook op financieel vlak geen zorgen hoeft te maken. Je voelt je fit en gezond, slaapt prima en springt ’s morgens bij de eerste tonen van de wekker als een fris hoentje je bed uit, vol verwachting: wat zal deze nieuwe dag jou nu weer gaan brengen?!! En omdat alles zo lekker loopt in jouw leven heb je voldoende ruimte voor ontspanning. Lekker shoppen en bijkletsen met vriendinnen, sporten met je sportmaatjes, af en toe een boek. Heeeerlijk.

Als dat bij jou toevallig niet zo is, lees dan verder. De kans is namelijk groot dat je misschien op elk vlak wel iets zou willen verbeteren. Of beter gezegd: dat er op alle gebieden – relatie, kinderen, werk, gezondheid en financiën – kleine of grotere problemen zijn. Zou zomaar kunnen… De kans bestaat ook dat jij daar dan niet graag mee te koop loopt. Want je hebt liever dat de buren denken dat alles goed gaat. Bij hen gaat het immers ook goed. Hun kinderen zijn altijd beleefd en zitten op het vwo. Ze hebben allebei een goede baan en bovendien net weer een nieuwe bolide. En op facebook zie je dat ze last-minute nog even een wintersportvakantie hebben geboekt. Trouwens, andere friends hebben ook een leuk en succesvol leven, bewijs genoeg! Anja heeft een nieuwe vlam die echt ge-wel-dig is;  Fiona heeft haar volgende diploma gehaald, Joost en Marieke doen weer lekker een weekendje Centerparcs.

En dus vertel jij de wereld dat alles oké is. Dat je supertrots bent op je zoon (ook al heb je hem vorige week bij het politiebureau moeten ophalen), dat je plannen hebt om in de zomer een all-inclusive te boeken (terwijl je bankrekening iets anders voorziet) en dat je je helemaal herkent in dat artikel uit Santé, want ook jij houdt van yoga en mindfulness (hoewel je eigenlijk stijf staat van de stress, vanwege de reorganisatie op je werk en de ruzies met je partner).

Nee, natuurlijk neem jij alles wat voorbij stuift op social media met een flinke korrel zout. Je weet heus wel dat dat niet de echte wereld is, en dat mensen vaak alleen maar hun successen posten. Maar toch, je ziet ze wel. Die happy stories  dóen iets met je. Want wat zij hebben, heb jij niet… en dus laat je je meevoeren in diezelfde stroom. Een stroom van succes, hartjes en duimpjes. Met vervolgens nóg meer glamour, stralende foto’s en daaropvolgende bevestiging van nóg meer friends. Alles gaat super!!

Bij de buren is het gras altijd groener. Altijd? Nou, niet altijd misschien, maar in onze beleving vaak wel. Daarbij zijn we gewend een masker te dragen en onze sores niet (of in ieder geval zo min mogelijk) aan de buitenwereld te tonen. We hebben geleerd ons te schamen voor mislukkingen en fouten (voor zover die bestaan). Dus in plaats van onze zorgen te delen, laten we liever een fake reality zien en houden we anderen voor de gek. En, wat nog veel erger is: we houden onszelf voor de gek. Met als gevolg dat we nét zo lang doorgaan tot het écht niet meer gaat…

Herkenbaar? Check je lijf eens, dat liegt namelijk nooit. Voel je je hart kloppen, krijg je het warmer? Of voel je simpelweg dat dit ook op jou van toepassing is? Realiseer je dan dat je deel uitmaakt van miljoenen (!!) andere Nederlanders, die net als jij deep down wel weten dat er iets moet veranderen, maar het liefst hun kop in het zand steken… omdat ze geen idee hebben hoe – of waar te beginnen. Als jij dat ook hebt, dan nodig ik je uit om vandaag nog – geheel vrijblijvend (en 100% veilig) – die eerste stap te zetten. Ga naar https://vitalewaarden.nl/gratis/gratis-waardengesprek/

Ik hoop je snel te zien!