Voordat ik begon met adverteren op Facebook, was ik er al voor gewaarschuwd: het advertentiebeleid van Mark Zuckerberg is verre van logisch.  Amerikaans bedrijf hè, wil liever niet ‘gesued’ worden.  Strakke regeltjes, dus als iets ook maar riekt naar ‘fout’, dan moet het weg. Playing safe.

Maar een CooL-training promoten, daar is toch niks mis mee, zou je zeggen. Zeker niet na alle corona-toestanden, waarin maar weer eens pijnlijk duidelijk is geworden hoe belangrijk een goede weerstand is…

Ter verduidelijking: CooL is een leefstijl-programma voor mensen met overgewicht (die dus hoog risico lopen op diabetes en hart- en vaatziekten). Volledig vergoed door zorgverzekeraars, dus ook vanuit die hoek volledig goedgekeurd.

De eerste advertentietekst begon zo:

Heb jij overgewicht en wil je daar nu eindelijk eens écht iets aan gaan doen?
Zodat je veel minder kans hebt op leefstijl-gerelateerde aandoeningen? Of – als je die al hebt (zoals diabetes type 2; hart- en vaatziekten) – wil je van die ziekten afkomen? Doe dan mee aan CooL,…  (enz. enz.)

Afgekeurd, voldeed niet aan Facebooks reglement. Iets met discriminatie, schijnt. Iemand gaf aan: je mag niet ‘op de man spelen’. Dus niet: ‘voel jij je dik?’. Maar wel: ‘we zouden ons allemaal  wel eens wat slanker willen voelen’.  Wat ik persoonlijk trouwens bijzonder vind, want dat laatste suggereert dat we ons dus allemaal (wel eens) te dik voelen. Nou, ik dus niet (meer). ????

Ik besloot het anders aan te pakken. Op Facebook staan tig ‘getuigenissen’. Dus dat mag kennelijk wel! En deze is ook nog eens echt (behalve de naam dan), dus da’s mooi meegenomen:

Manon was als kind al mollig. De kilo’s bleven er ook later aan zitten, ondanks verschillende lijnpogingen. Tot de huisarts beginnende diabetes bij haar constateerde. Er moest nu écht iets gebeuren… Manon kon meedoen aan CooL, waarmee ze haar leefstijl structureel verbeterde. (Enz, enz.)

.

Warempel, Facebook keurde ‘m goed! Dat wil zeggen, ongeveer een etmaal.
Want toen gaf iemand de volgende reactie:

“Jullie moeten je kapot schamen om kinderen zo te hersenspoelen alsof dik zijn altijd maar per se betekent dat je ongezond leeft en dus ook een minder goede leefstijl hebt. Dit is zo enorm fatshaming wat jullie hier doen. Alleen die eerste zin al. Bah.”

 

 

Mijn eerste reactie was stomme verbazing. Vervolgens probeerde ik deze denktrant te volgen. Kinderen? Hersenspoelen? Fatshaming? Huh???

Uiteraard heb ik deze meneer nog een nette reactie gegeven, plus de uitnodiging dat ik hem het CooL-programma graag wilde uitleggen. Geen reactie, uiteraard. Maar kennelijk had ie m’n advertentie als ‘onfatsoenlijk’ bij facebook aangemerkt, want een aantal uren was ie weer verdwenen.

 

Reden: ‘voldoet niet aan ons gezondheidsbeleid…’