Stress en angst verminderen met voeding

 

Wintertijd! De een geniet ervan, de ander kampt met een flinke winterdip. Of zelfs met (meer) stress en angst.

Handig om te weten: met voeding kun je jezelf een beetje ‘sturen’. Er zijn namelijk voedingsstoffen die helpen om angst en stress te verminderen. Dat zit zo: je hebt bepaalde hormonen en neurotransmitters die een hoofdrol spelen bij angst en stress, namelijk cortisol en serotonine.

CORTISOL is een stresshormoon dat vrijkomt bij angst en stress. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel en verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Logisch dus dat je slecht slaapt als je angstig of gespannen bent.

SEROTONINE wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Kom je het tekort, dan kan dat leiden tot slapeloosheid, depressie en angst. Vrouwen hebben vaker last van een serotoninetekort, simpelweg omdat mannen tot twee keer meer serotonine aanmaken.

Weetje: slechts een klein deel serotonine wordt in je hersenen aangemaakt. Ruim 90% wordt in je darmen geproduceerd. Je darmflora heeft dus een grote impact op je stemming en angstgevoelens! Tijd dus om te kijken naar de relatie tussen voeding en stress/ angst. Wat moet je zeker eten als je klachten hebt?

OMEGA 3-vetzuren
Dit zijn goede vetten, die o.m. voorkomen in vette vis, lijnzaad(olie) en chiazaad. Ze verminderen de afgifte van cortisol, waarmee ze dus ook stress en angst verminderen. Bijkomend voordeel: een verlaagd cortisolniveau door omega 3 zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel, waardoor je minder trek hebt in suiker of vette voeding.

 

 

MAGNESIUM
Magnesium is een mineraal dat door bodemverarming tegenwoordig minder voorkomt in groenten. Veel mensen hebben dus een tekort, terwijl het o zo belangrijk is!  Magnesium regelt namelijk de werking van je sympathische zenuwstelsel en werkt rustgevend bij angst en stress. Overigens heb je dan ook zeker meer magnesium nodig; je magnesiumverbruik gaat hard wanneer je angstig of gespannen bent. Belangrijk dus om magnesiumrijke voeding te eten, waaronder bladgroenten, bananen, avocado’s, peulvruchten en broccoli.

 

 

TRYPTOFAAN
Je hersenen maken serotonine aan uit tryptofaan, een aminozuur dat in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Daar moet je dus voldoende van binnen krijgen! Het zit onder meer in bananen, zonnebloem- en pompoenpitten, bruine rijst en sesamzaad. Maar ook in vlees, vis en kalkoen.
Je lichaam heeft vitamine B3 en B6 nodig voor een goede omzetting van tryptofaan naar serotonine.

GABA
GABA, de afkorting van gamma-amino-boterzuur, is een neurotransmitter die kalmerend werkt. GABA helpt om je hersenen weer tot rust te brengen na een angstige of stressvolle periode. Door ontspanning of meditatie kun je bovendien de aanmaak van GABA stimuleren. En je kunt het uit je voeding halen: groene bladgroenten, eieren, broccoli, noten en peulvruchten.

 

 

BRAINFOOD!

Als je kijkt naar de bovenstaande vier voedingsstoffen, dan zie je een overeenkomst. Veel ervan komt voor in dezelfde voeding. Groene bladgroenten, bananen, eieren, vette vis en noten worden niet voor niets brainfood genoemd!

 

Uiteraard kunnen supplementen ook eventuele tekorten opvangen. Zorg dan wel voor supplementen van hoge kwaliteit, zodat de opname optimaal is.

 

 

Gratis kennismakingsgesprek? Klik hier!