Gisteren hebben we je begraven. Een emotionele dag, die we als in een waas hebben beleefd. Je kist hebben we het huis uitgedragen, ineens zo afschuwelijk definitief… De kinderen zullen nu echt de allerliefste opa van de wereld moeten gaan missen.

Eergisteren hebben we nog even gezellig bij je gezeten. Lekker met een glaasje wijn erbij, herinneringen opgehaald. Esther (14) vertelde verhalen van vroeger. Of beter gezegd: verhalen die jij de kinderen vroeger wijsmaakte. Aan fantasie ontbrak het je zeker niet!

Zo verzon je de reden waarom jij een kunstgebit had… In Australië zou je op een paard door de woestijn zijn getrokken. Het paard gooide je op enig moment van z’n rug, waarna je moederziel alleen in de woestijn achterbleef. Zonder tanden.

Je maakte de kinderen ook wijs dat je alle sporten van de wereld had beoefend. Behalve basketbal, omdat die ballen zo groot waren.
En op een cruiseschip was je de allerbeste pannenkoekenbakker. Elke dag zou je honderden pannenkoeken hebben gebakken voor de kinderen aan boord.

……

Jij op een paard…. Je was nota bene bang voor paarden! Het enige wat je met paarden gedaan hebt, was erop wedden – namelijk bij de paardenraces in Australië.
En sporten, huh? Niks voor jou. In gedachten zag ik je als jonge kerel al waterpolo spelen of sprintjes trekken op de racefiets. Eehhh, nee. Van water hield je niet. Je had niet eens een zwemdiploma! En fietsen was ook niet jouw ding. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, de auto was altijd veel comfortabeler.

Pannenkoeken bakken, dat kon je inderdaad goed. Maar op een cruiseschip, voor honderden kinderen? Ongetwijfeld zal dit voor de kinderen het meest tot de verbeelding sprekende verhaal zijn geweest… ????

Wat hebben we gelachen om jouw verzinsels, die de kinderen natuurlijk, zo klein als ze waren, als zoete koek slikten. Geniaal! En gisteren, in de kerk, heeft Esther deze verhalen verteld. Met dikke tranen in haar ogen, afsluitend met: “Wat was jij grappig zeg, met je aanstekelijke lach! Wat zullen we je gaan missen…”

One Comment

 • Marian schreef:

  Wat een mooi verhaal.Prachtig dat Jaap z’on belangrijke rol in jullie leven heeft gehad. En nog heeft natuurlijk!
  Dat is echte liefde.
  Hoe fijn dat jullie dat bij elkaar gevonden hebben!

  Enne pannenkoeken zijn bij deze nog lekkerder geworden , en zullen voor altijd met Jaap verbonden zijn!
  Jaaps pannenkoeken!
  Ik wens jullie veel kracht en verbinding met elkaar om dit verlies een plek in jullie hart te geven.
  Een liefdevolle plek wordt het zeker!
  Liefs Marian