Goed dan, Een inkijkje in mijn boek.
Je ontvangt het gratis bij mijn programma Je Angst de Baas 

Wil je een reactie achterlaten? Graag!

 

Durf het leven te leiden waar je van droomt

[Voorwoord]
De ondertitel van dit boek is nogal een gewaagde oproep: ‘Durf het leven te leiden waar je van droomt’. Terwijl je juist last hebt van angst. Dat durven lúkt je dus gewoon niet. Misschien heb je de moed zelfs al wel opgegeven. Nou, niet helemaal, je hebt immers dit boek voor je. Misschien ben je stiekem toch wel nieuwsgierig naar wat ik je te vertellen hebt. Of ben je sceptisch, je hebt immers al zoveel geprobeerd. Dat mag allemaal. Alles is oké. De reden waarom ik dit boek schrijf is om anderen, dus ook jou, te helpen bij het overwinnen van angst. Want dat kan. Echt. Je kunt je angst de baas worden. Je kunt een leven leiden zonder dat lijden. Een leven waarin je vrij bent en – zoals ik het graag zeg – kunt ‘worden wie je werkelijk bent’.

Als je leeft met angst, kun je nooit volledig jezelf zijn. Je hebt, vaak onbewust, allerlei strategieën ontwikkeld, bijvoorbeeld door personen, plaatsen of situaties te vermijden. Zodat het allemaal toch nog enigszins draaglijk is. Maar dat is een schijnveiligheid. Je hebt je leven óm die angst heen gebouwd. En soms word je je daarvan pijnlijk bewust. Dan sta je even stil en zie je – als van een afstandje – hoe jouw leven er op dat moment uitziet. Dan voel je dat het niet klopt, dat het niet overeenkomt met wat je graag zou willen, met je talenten, met je ervaringen. Dan hoor je de kritische opmerkingen van anderen die jou onzeker maken. Dan aanschouw je als een buitenstaander je eigen angst, waar je alleen maar onbegrip voor kunt opbrengen. Waarom, waarvoor? En waarom heb juist jíj daar zo’n last van? Het maakt je boos, verdrietig, wanhopig. Om vervolgens weer terug te schieten in je angst. Want ook al wil je het niet, die angst is toch je houvast…

Herken jij dit? En geloof jij (ook al is dat geloof misschien heel diep weggestopt, waardoor je het niet eens meer herkent) dat jij eigenlijk “stiekem” heel veel kracht in je hebt? Dat jij ‘in wezen’ niet die persoon met angst bent, maar dat die angst een veiligheidslaag om jou heen is? Dat, wanneer je die laag zou weghalen, er een puur, krachtig, authentiek wezen overblijft? Probeer het maar eens te voelen. Diep van binnen ‘weet’ je namelijk dat die power er zit. Dat ‘weten’ zit niet zozeer in je hoofd. In je hoofd zit je ratio; het denken, beredeneren, snappen. En vaak ook beperkende overtuigingen, die stemmetjes die jou wijsmaken dat je het juist niet kan. Dat je niet belangrijk, niet goed genoeg of zelfs een ‘loser’ bent.  
Ik bedoel een ander ‘weten’ , een voelend weten. Noem het intuïtie. Ieder mens heeft dat, alleen is het bij de meesten diep ondergesneeuwd geraakt. We leven immers in een rationele wereld, waarin gevoel en intuïtie geen officiële status meer hebben. In onze westerse maatschappij moet alles beredeneerd en bewezen kunnen worden. Om die reden zijn ook veel therapieën, waaronder behandelingen tegen angst, gebaseerd op ratio; wat we kunnen zien, begrijpen en bewijzen. Gedrag is zichtbaar en vaak meetbaar. Je kunt snappen waarom je ergens op een bepaalde manier op reageert. Dat wanneer je getriggerd wordt, de angst als vanzelf komt bovendrijven. Dat je, actie-reactie, geconditioneerd bent. Dat je, door iets in dat patroon te veranderen, je angst kunt elimineren. Maar hoe komt het dan dat het je nog steeds niet gelukt is om volledig van die angst af te komen? Dat je nog steeds niet in staat bent om die angst-veiligheidslaag eraf te halen, zodat je écht tot ontplooiing kunt komen?

Als jij de uitdaging durft aan te gaan om je angst de baas te worden, dan nodig ik je van harte uit om met mij op reis te gaan. Het is niet erg als de gedachte daaraan (of misschien zelfs al de beslissing!) je ook angstig maakt. Sterker nog, het is heel begrijpelijk en normaal. Als je met me meegaat, zul je gaandeweg ontdekken waarom.   

 

Ben je nieuwsgierig naar het programma Je Angst de Baas? Lees meer!

Mag ik jou op de hoogte houden en regelmatig inspireren? Klik hier