En dan zijn die vreetdagen weer achter de rug, poeh hee. Drie kilo zwaarder, portemonnee een stuk lichter en dan oud en nieuw nog voor de boeg. De tweede (of derde, sinterklaas meegerekend) december-hobbel, waarin je weer ‘sociaal’ mee moet vreten en zuipen. Moet? Veel mensen ervaren het als sociale druk, want je doet toch wel ‘gezellig’ mee? Ik heb me er altijd over verbaasd. Alsof de gezelligheid van het eten afhangt. Hoe meer, hoe gezelliger?

Mijn middelste dochter van 14 klaagde over het vele ongezonde eten dat ze elders voorgeschoteld kreeg. Waar mijn jongste van 10 over opmerkte: ‘Je vet jezelf mest!’. Zoiets dus. Waarbij ik als “wijze moeder” opmerkte dat je uiteindelijk altijd zelf bepaalt wat je eet. Oftewel: je hebt zelf de regie over wat er wel of niet je lijf binnenkomt. Ook als er alleen maar hapjes op tafel staan waar het vet vanaf druipt, of waarvan het suikergehalte bij het kijken ernaar alleen al, het glazuur van je tanden af laat spatten. Dan vraag je gewoon om gezonder voedsel, waar jij je wel goed bij voelt! Zelfs als dat ‘awkward’ voelt, of er vreemd op gereageerd wordt.

Ik wil geen pleidooi houden voor kinderen die zelf bepalen wat ze willen eten, om vervolgens alleen nog maar koekjes, chips en fastfood shit naar binnen te werken. Ab-so-luut niet. Maar wel voor kinderen (en nog grotere kinderen ???? ) die gezond willen eten, goed voor hun lijf willen zorgen, en in situaties terecht komen waarin dat kennelijk abnormaal gevonden wordt. Waarin ze ‘gewoon’ mee moeten doen met iedereen. Gewoon mee je lijf verzieken, laten ontsteken, met alle gevolgen van dien. Dat dus. En helaas staan niet bij iedereen op de feest- of borreltafel schaaltjes met tomaatjes en komkommertjes.

Waar ik me ook altijd al over heb verbaasd, is hoe gewoon (bijna) iedereen het vindt om zichzelf in december vol te proppen en in januari weer te starten met lijnen. Bijna een hype is het, of in ieder geval algemeen geaccepteerd. Los van de kilo’s zijn de meeste mensen zich niet bewust van wat dát met hun lijf doet. Natuurlijk, één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar welvaartsziekten hebben vooral met dit soort gedrag te maken: te veel (en te vaak) eten en drinken, teveel zitten (en veel te weinig bewegen) en teveel stress (dus te weinig ontspanning). En wat dat laatste betreft: op de bank liggen zappen met een zak chips is dus niet de oplossing… ????

Mocht je het nieuwe jaar goed willen beginnen, kijk dan nog even last-minute naar mijn actie… ik geef namelijk 10 (!) Leefstijl- en Voedingsanalyses weg twv €75,-. Zou zomaar een fantastische start van een vitaal jaar kunnen worden! Een vitale start met een lange termijn effect; een investering in je gezondheid. Bekijk dit filmpje https://vitalewaarden.nl/vlogs/vitale-waarden-vlog-2/ of – nog sneller – download direct mijn e-book ????  https://vitalewaarden.nl/gratis/vitale-en-waardenvolle-gouden-tips/ . Doe het wel vóór 1 januari!
Tot gauw!