Pfew, we hebben het weer achter de rug, de feestdagen. Uiteraard wens ik je een supermooi 2022, met alles d’r op en d’r aan. Of d’r af natuurlijk, ’t is maar net wat je wilt 😉. Overigens, heb je m’n inspirerende blog van Afvallen zonder Dieet.NU al gelezen? Over je luie oerbrein, excuses, gedachten en motivatie… je vindt ‘m hier.
Op die website vind je trouwens nog veel meer inspiratie, maar oordeel zelf. I’m just the messenger. 😉

Terwijl ik dit schrijf liggen er achter mij twee onderuitgezakte pubers op de bank en hoor ik dat er creepers ontploffen en endermen op de loer liggen die kunnen tp-en (teleporteren, voor boomers), terwijl zij zelf op zoek zijn naar de ‘end’. Maar dan moeten ze nog wel eerst ff de draak verslaan.

(Niet) buiten je comfortzone

De draak verslaan, da’s een dingetje. Ook in real life zijn er draken binnenin ons, die we mogen verslaan. En nee, da’s niet makkelijk. Meestal ligt zo’n draak te slapen. Maar wanneer jij, vanuit je goeie intenties, ‘aan jezelf gaat werken’ (whatever that may be), komt zo’n draak in opstand. Met alle geweld beschermt ie z’n schat: datgene wat je nota bene zelf hebt opgebouwd, maar waar je nu vanaf wilt. Een ongezonde leefstijl bijvoorbeeld, of overgewicht. Dat is erin geslopen, doordat je allerlei patronen en gedragingen hebt ontwikkeld en die je hebt geaccepteerd en geïntegreerd. Die draak kun je zien als je luie oerbrein, die jou veilig wil houden en die jou vooral wil laten staan op de plek waar je staat. Geen verandering dus, niet buiten je comfort zone, want dat is eng en al helemaal niet prettig.

Kun je die draak überhaupt wel verslaan? Ja, dat kan zeker. Alleen moet je het wel slim doen, door een andere route te nemen. Dus niet doen wat je voorheen ook deed, zoals weer aan het zoveelste dieet beginnen. Wanneer je op wilskracht je draak te lijf gaat, hou je dat nooit lang vol. Sterker nog, dan slaat ie keihard terug.
Hoe dan wel? Door je mindset aan te pakken. Door meester te worden over je gedachten, je gedachtepatronen, en daarmee ook over je gevoel en je gedrag. Alleen dát biedt een structurele oplossing voor die draak, je ongewenste patronen, de steeds weer terugkerende behoefte aan ongezonde gewoontes.
Weten hoe? Check mijn programma Afvallen zonder Dieet 😊

 

 

Update: mijn bankhangende pubers hebben de draak verslagen. Daarvoor moesten ze wel eerst een andere route nemen en het slimmer aanpakken.. en daarom is het ze eindelijk gelukt!  😊