Een bericht op NU.nl dat direct in het oog sprong: ‘Duitse zoetwarenmakers waarschuwen voor tekort aan chocoladepaashazen’. Poeh. Heftig. Ik bedoel, er gebeuren vreselijke dingen in de wereld. Maar dit is toch wel echt dramatisch, dat straks niet iedereen een chocolade paashaas kan bemachtigen.

Dit nieuws ging over een tekort aan grondstoffen, iets wat voor de desbetreffende industrie natuurlijk echt vervelend is. Ik bedoel, ondernemers hebben de afgelopen twee jaar al zoveel te verduren gehad. Ik las dat de horeca hun prijzen wel móeten ophogen, niet alleen vanwege langdurige sluitingen, maar ook door de torenhoge gasprijzen. Dat een tekort aan grondstoffen uiteindelijk ook de consument raakt, is logisch. Maar pááshazen… ik kreeg meteen een schrikbeeld van huilende kindertjes die ontroostbaar waren, omdat er dit jaar geen chocolade paashaas voor hen beschikbaar was. Kennelijk is die paashaas hét symbool van Pasen. Of misschien wel hét houvast voor paasvierende gezinnen, ten tijde van isolement en quarantaine. Whatever.

Als het echter alleen om de grondstoffen zou gaan, zouden er meer producten  de ‘dupe’ zijn van het tekort. De supermarkten liggen immers vol met zoetigheid. En dat is niet zo heel verkeerd, toch? Een goeie stimulans voor veel mensen om hun suikerverslaving eens aan te pakken. Want dat suiker niet zo heul erg gezond is, dat is bekend. Maar de maatschappelijke acceptatie ervan is één van de factoren die het minderen ervan bemoeilijken. We vinden een koekje bij de thee heel normaal. Suiker in de koffie ook, net als een mierzoet toetje en dropjes in de auto. Nog los van alle toegevoegde suikers waar we geeneens weet van hebben.

Veel klachten en ziektes zijn gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Daarbij speelt suiker meestal een bijzonder grote rol. Teveel suiker leidt tot overgewicht en een overbelaste alvleesklier, waardoor diabetes type 2 een ware volksziekte aan het worden is. Maar suiker leidt ook tot vermoeidheid, darmklachten, hoofdpijn, leververvetting en tandbederf. En dat zijn dan vaak nog maar de eerste symptomen. Want van daaruit volgen weer nieuwe klachten, zeker als je a) niets verandert aan je leefstijl en/of b) die symptomen (alleen) gaat dempen met medicatie. De oorzaak wordt dan immers niet aangepakt.

 

Sneu, van die paashazen. Maar kop op, alternatieven genoeg. Al zou het nog veel beter zijn als het algehele bewustzijn over de gevolgen van suiker wat meer in het nieuws  komen…