Shana tova! Oftewel: goed jaar! Gelukkig nieuwjaar dus, want a.s. vrijdagavond betekent het einde van het Joodse jaar 5780 en het begin van 5781. Rosh Hashanah, Joods nieuwjaar. En in de Joodse traditie zijn appeltjes en honing nieuwjaar-symbolen; ze staan voor voorspoed, geluk, vreugde… en gezondheid!

En wat dat laatste betreft – als we dan toch appeltjes met honing gaan eten, laten we dan kiezen voor een hele speciale soort honing, die bekend staat  om zijn bijzonder geneeskrachtige en helende werking. Manuka honing. Afkomstig uit Nieuw-Zeeland, gemaakt door bijen die zich voeden met nectar uit een bloem van, of course, de Manuka-struik. Het is de meest zuivere honing die er bestaat.

Manuka honing staat bekend als ‘superfood’. Het heeft een relatief lage pH-waarde en daardoor een anti-bacteriële werking. Echter, Manuka bevat ook het stofje MGO, dat toxische eigenschappen heeft. Schadelijk dus, zou je denken. Nee dus, want MGO brengt geen schade toe aan menselijke cellen, maar werkt wel tegen bacteriën. Daardoor kan het de genezing van onder meer infecties en wondjes bevorderen. Die antibacteriële en ontstekingsremmende werking wordt ook nog eens gestimuleerd doordat dit gouden goedje rijk is aan antioxidanten. Hoe hoger de MGO waarde, hoe meer antioxidanten het bevat.

Aangezien Manuka vrij schaars is, is het helaas niet goedkoop. (Maar, tip: momenteel wel drie voor de prijs van één, ff googlen dus ???? ).

Dit weekend voor mij dus appeltjes met Manuka honing.
En voor iedereen, Joods of niet-Joods:
Shana tova!

 

 

P.s.  Wil je mijn nieuwsberichten en blogs in je mailbox ontvangen? Download dan mijn GRATIS  e-book “Gouden tips voor meer ZIN in je dagelijkse leven”.

Dan blijf ik je ook daarna inspireren!! Klik hier