Het verbaast me hoeveel mensen reikhalzend uitkijken naar ‘hét vaccin’, vanuit een geloof dat dit goedje kennelijk alle problemen oplost. Ik geloof daar niet in. Tuurlijk, op korte termijn zal dit vaccin (voor wat het waard is, maar daarover zo meer) voor veel mensen even rust brengen. Wellicht
kunnen we ‘normaliseren’- wat dat dan ook moge betekenen.
Terug naar ons oude patroon wellicht?
Dat hoop ik toch niet.
Niet voor niets zijn het vooral kwetsbare groepen die getroffen worden door (de gevolgen van) corona. Dat er een duidelijke link is tussen onze leefstijl en (potentiële) slachtoffers, is al van begin af aan duidelijk. Hopelijk worden er de nodige lessen geleerd. Door de overheid in ieder geval wél, al moet je nooit te vroeg juichen. Maar de intentie om dit jaar méér in te gaan zetten op leefstijl is uitgesproken 😊. Beter voorkomen dan genezen, realiseren ze zich in Den Haag nu ook. Niet alleen van corona, maar ook van potentiële virussen die nog zullen volgen… én natuurlijk van alle leefstijl gerelateerde aandoeningen (obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten) waar we uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn.
Wel of niet vaccineren is vooral een persoonlijke keuze. Zorg ervoor dat je optimaal geïnformeerd bent, zodat je op die informatie je keuze kan baseren.
Maar of volledige informatie mogelijk is…?
Nee dus (al pretendeert men van wel).
Simpelweg omdat de langetermijneffecten nog onbekend zijn.
Enfin, zie hieronder.
Evengoed denk ik dat, wanneer je tot een risicogroep behoort, je je beter wel kunt laten vaccineren. Kwestie van een afweging tussen voor- en nadelen, zeg maar.
Echter, iederéén vaccineren met een nieuw experimenteel vaccin, waar (dus) nog veel onzekerheid over is…? Een vaccin waarvoor ‘wij’ de proefdieren zijn? Lees even verder…

Hoe worden vaccins gemaakt?
Klassieke vaccins tegen virussen worden gemaakt door eerst virussen te kweken. Dat gebeurt op een voedingsbodem die levend DNA bevat. Vervolgens worden de gekweekte virussen verzwakt of gefragmenteerd en toegevoegd aan een kunstmatig object, dat verrijkt wordt met hulpstoffen om het immuunsysteem te prikkelen. Resten van gebruikte stoffen die bij de bereiding gebruikt zijn, zitten er ook nog bij (zoals vreemde menselijke of dierlijke eiwitten en antibiotica).
Ja, een vaccin heeft voordelen! Wanneer je het krijgt ingespoten, gaat je lichaam antistoffen maken tegen de stoffen die in een vaccin zitten. Daardoor word je immuun voor dat specifieke virus of die bacterie. Maar je lichaam ontwikkelt meteen ook antistoffen tegen de restdelen van de kweekbodem en de hulpstoffen.
Een vaccin heeft dus ook nadelen. Goed om je daar bewust van te zijn, zeker nu de noodzaak voor vaccinatie ons haast ‘door de strot wordt geduwd’. De reeds goedgekeurde corona-vaccins zijn ontwikkeld onder grote tijdsdruk. In de testfase was nauwelijks tijd voor het aspect veiligheid. Of ze écht veilig zijn, kunnen we dus simpelweg niet weten. We zijn voor onze informatie afhankelijk van de desbetreffende fabrikanten. Tja. Wees je ervan bewust dat zij over de feitelijke werking van vaccins – en dus ook de bijwerkingen – maar heel weinig naar buiten brengen.
Ik hoor je denken: ‘maar dit wordt hen door overheden toch afgedwongen? Die bijwerkingen móeten ze toch noemen?’. Klopt. Maar wat we vooral te horen krijgen, zijn bijwerkingen op korte termijn. En of ze dat allemaal zijn, Joost mag het weten. Wat de lange termijn effecten zijn – daarover kúnnen ze ons niet eens informeren. En ga er maar van uit dat farmaceuten daar ook niet echt in geïnteresseerd zijn. Logisch, want negatieve onderzoeksgegevens over de veiligheid van vaccins kunnen hen de kop, of misschien wel hun bedrijf kosten. Houd in je achterhoofd dat farmaceutische bedrijven primair gericht zijn op harde cash (en níet op onze gezondheid!)…

Specifieke informatie over coronavaccins
Wat betreft het coronavaccin: dat is een zogenaamd RNA-vaccin, waar ook nog maar weinig over bekend is qua lange termijn-werkzaamheid en -veiligheid. Meerdere experts hebben hun kanttekeningen geplaatst. Over het algemeen pleiten zij voor méér onderzoek. Wetende dat er in het verleden vaker ongelukken zijn gebeurd, zeker wanneer haast (en dus onzorgvuldigheid) een grote rol speelde. Nieuwsgierig (en niet wars van wetenschappelijke publicaties)? Lees dan deze publicatie.
Wees op je hoede
Dan nog dit: in een vaccin kunnen ook “onbedoelde” elementen worden verwerkt. Dat gebeurde in 2013 door de WHO en Unicef, die in Kenia een vaccinatiecampagne voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd van 12 tot 49 jaar uitvoerden. Het ging om een vaccinatie tegen tetanus. Later bleken zij ook tegen het zwangerschapshormoon Beta-HCG ingeënt te zijn. Eén miljoen vrouwen kregen hiertegen een afweerreactie, waardoor ze niet meer zwanger konden worden.
Let wel: het is niet mijn bedoeling om complottheorieën te boosten. Wel om ook de andere kant van het verhaal te vertellen. En daar valt uiteraard nog veel meer over te zeggen; ik ben wat dit betreft ook maar een leek. Op de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) www.nvkp.nl vind je eerlijke informatie over vaccineren ‘in het algemeen’. Deze vereniging, opgericht in 1994 door ouders en behandelaars, heeft als doel om heldere, objectieve, actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie te verschaffen over ziekten, vaccins, verschillende keuzemogelijkheden en behandelingsmogelijkheden bij vaccinatieschade.
Wat te doen?
Nogmaals – vaccineren is ieders eigen, persoonlijke keuze. Geen oordeel over. Als je tot een risicogroep behoort, zou ik het zeker serieus overwegen. Ondanks de onzekerheden die eromheen hangen; die neem je dan voor lief.
Wel of niet vaccineren – wat je in ieder geval kan doen (en daarvoor is het nooit te laat!) is je immuunsysteem boosten. Je weerbaarheid vergroten dus. Stoppen met het plegen van roofbouw op je eigen lijf, waarmee je de kans op een ‘aanslag’ door virussen tot een minimum beperkt.

Met een Leefstijl- en Voedingsanalyse maak je een goede, eerste stap. Noem het een persoonlijke APK. Wat is jouw stand van zaken met betrekking tot voeding, beweging, ontspanning en slaap? Hoe zit het met je mentale fitheid, leef jij het leven dat echt bij je past? Aan de hand van een uitgebreid formulier dat je van tevoren invult, lichamelijke metingen (voor zover nu mogelijk, anders geef je ze aan me door) én een gesprek van een uur (online of in mijn praktijk) krijg je niet alleen inzicht in jouw situatie, maar ook concrete adviezen over verbeterpunten. Zodat je meteen aan de slag kunt.
Tijdelijk bied ik deze Leefstijl- en Voedingsanalyse ook nog eens héél goedkoop aan! Voor het hele pakketje betaal je slechts 50,- in plaats van 75,-. En dat haal je er dubbel en dwars uit.