De meeste mensen met een gewichtsprobleem – én de wens om af te vallen én gezonder te gaan leven – hebben al heul veul diëten geprobeerd. Van Sonja Bakker en Weight Watchers tot crashdiëten en verwoede pogingen tot vasten. Adviezen van diëtisten leidden meestal tot niets. Keer op keer leidde hun inspanningen tot pure frustratie. Niet meteen natuurlijk, want in het begin ‘lukte het meestal nog wel’. Dan waren ze een paar (of soms wel meer dan 10) kilo’s kwijt en konden ze hun motivatie daarop laten voortborduren.
Maar dan…. Dan ging het ineens wat moeizamer. Het afvallen lukte niet meer: die k**weegschaal bleef maar hetzelfde getalletje aanwijzen. Terwijl ze nog steeds giga hun best deden. En tegelijkertijd – heel typisch 😉 – namen de verleidingen steeds meer toe. Gevolg: dalende motivatie. En dan werd het allemaal alleen maar nóg lastiger. Logisch dus dat ze er op een gegeven moment gewoon de brui aan gaven. Waardoor de moeizaam verdwenen kilo’s er in een mum van tijd weer aan zaten. Alles voor niets. Of toch niet?
Je kunt het wél. Alleen…
Nee, natuurlijk niet voor niets! Je hebt immers een uitzonderlijke prestatie geleverd, namelijk: je was erin geslaagd om gewicht te verliezen. Je weet dus dat je dat kúnt. Dat het niet iets is waar alleen anderen in slagen – nee: jij kunt het óók.
Alleen: daarna ging het even mis. Er kwam iets tussen, een blokkade, die jou belette om dóór te pakken. Je zwichtte voor de makkelijke weg, was je motivatie onderweg al verloren, en dus was je weer terug bij af. Net als de vorige keer. Waardoor je wéér bevestigd werd in je overtuiging ‘dat het voor jou toch niet werkt’. En weet je wat heel gniepig is? Ergens, heel stiekem, is dat nog lekker ook. Dat je bevestiging krijgt. Ook al ben je het in feite zelf die jou (zichzelf) bevestigt – je krijgt in ieder geval bevestiging! Hier ben je je trouwens totaal niet van bewust; het is een proces in je onderbewustzijn.

Beperkende overtuiging
Je wordt dus bevestigd in je overtuiging dat ‘het voor jou niet werkt’. Of erger nog: ‘dat je het niet kunt’. In de eerste formulering is het nog iets buíten jou; in de tweede formulering kraak je jezelf volledig af. Je maakt jezelf wijs: “Ik kán het niet”. En door dat (weer) te herhalen, drijf je nóg verder af van je oorspronkelijke doel: een slanker lijf. Want dat ‘niet kunnen’ is een onderliggende overtuiging die je wederom sterker hebt gemaakt. Waardoor het ook een volgende keer op precies dezelfde manier zal gaan. Je valt af, gaat even lekker, en vervolgens loop je weer vast. Je gewicht stagneert; jij raakt je motivatie kwijt en omarmt de bevestiging (‘zie je wel’).
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Conclusie: je zult het een volgende keer anders moeten doen. Weten hoe?
Lees hier meer.