Je biologische klok, die is er niet voor niets. Dat supereffectieve wekkertje zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lang genoeg slaapt en op tijd eet. Het belangrijkste ritme van die biologische klok is het 24-uursritme, oftewel: het circadiaans ritme. Het woord is een samenstelling van ‘circa’, wat ‘ongeveer’ betekent, en ‘dia’ – dat betekent dag.
Het Circadiaans ritme is dus een 24-uurs proces in je lichaam dat jouw dag- en nachtritme bepaalt. ‘s morgens zorgen cortisol en adrenaline er bijvoorbeeld voor dat je actief wordt. ’s Avonds wordt melatonine afgegeven zodat je in slaap valt. En zo zijn er nog veel meer processen binnen dit 24-uurs ritme, waaronder je lichaamstemperatuur, hartritme en overige hormoonafgifte. Dit hele proces wordt perfect aangestuurd vanuit je hersenen en werkt op signalen van licht en donker.
Voor je gezondheid…
Een stabiel circadiaans ritme is erg belangrijk. Helaas wordt het vaak verstoord door externe factoren, zoals nachtdiensten, uitgaan, jetlags, voeding en stress. Wat veel mensen niet weten, is dat een verstoord ritme kan leiden tot onder meer slapeloosheid, vermoeidheid, depressie en overgewicht.
Probeer daarom zoveel mogelijk één ritme aan te houden. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip slapen, met maximaal 1 uur speling. Dit is optimaal voor je gezondheid!
En: houd eens voor jezelf bij hoe je je elk uur voelt. Wanneer ben je het energiekst, meest geconcentreerd of voel je je juist moe? Zo kun je je dag zo effectief mogelijk indelen.