We hoeven er geen doekjes om te winden: corona heeft ons de nodige lessen geleerd. En nee, daar is niks zweverigs aan. Ik bedoel in eerste instantie de zieken en doden, en de waarom-vraag. Sure, iedereen kan ziek worden. Maar wat zijn de fysieke factoren die ertoe leiden dat de één doodziek wordt of zelfs komt te overlijden, en de ander zich slechts een dagje licht belabberd voelt? En, belangrijker nog: hoe kun je je wapenen tegen corona?

Wetenschappers zijn het in ieder geval over één ding eens: mensen met een zwakke gezondheid (de ‘kwetsbaren’ in onze samenleving) zijn vaker het slachtoffer van dit virus dan kerngezonde mensen. En die ‘kwetsbaren’ zijn niet alleen de ouderen of mensen met longaandoeningen. Het zijn óók de mensen met overgewicht, te hoge bloedsuikerwaarden en chronische ontstekingen. En dat is meer dan de helft van de bevolking.

 

Ja echt: 1 (een) op de 2 (twee)

Alleen overgewicht al (een BMI van 25 of hoger) komt in Nederland voor bij 1 op de 2 (!!!) mensen. De oorzaken liggen deels voor de hand: een te hoge energie-inname, met teveel geraffineerde (bewerkte) koolhydraten: koekjes, frisdrank, ontbijtrepen, pasta – noem maar op. Daartegenover staat vaak te weinig beweging. We leven in een ‘obesogene’ omgeving, die mensen stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen. Auto’s, liften, afstandsbedieningen, spelcomputers, veel bureauwerk, roltrappen – het maakt ons allemaal niet makkelijk. Ons oerbrein is lui en geeft vaak volautomatisch toe aan verleidingen: te veel en te vaak eten (snoepjes, tussendoortjes, ’s avonds nog chips) en zo min mogelijk bewegen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan…

Maar er is nog meer. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat stress een echte killer is. Stress, en zeker chronische stress, heeft een enorm negatieve impact op je gezondheid. Je zogenaamde ‘stress-as’ (sympathicus en HPA-as) zijn dan namelijk té lang actief, waardoor je zelf herstellend vermogen wordt verstoord. Het stresshormoon cortisol is continu verhoogd. En cortisol is een afbraakhormoon; het breekt eiwitstructuren (o.m. bindweefsel en botten) af, zodat deze eiwitten in glucose kunnen worden omgezet. Suiker dus. Op zich een logische reactie, want ‘normaal gesproken’ is bij stress (die tijger voor je neus) snel energie nodig (wegrennen dus). Maar stress zorgt ook voor chronische ontsteking.

Gebrek aan herstel

Herstel vindt plaats in rust. Volgende uitdaging: veel mensen hebben onvoldoende rust, laat staan voldoende slaap. Terwijl slaap juist essentieel is om te kunnen herstellen! In je slaap worden afvalstoffen (zowel uit je lichaam als uit je hersenen) afgevoerd. Als je onvoldoende slaapt, kunnen je hersencellen overdag minder goed functioneren. Op de langere termijn treedt er flinke schade op en loop je meer kans op o.m. diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte

Kleine aanpassingen in je leefstijl kunnen al een enorm positief effect hebben op je immuunsysteem, je weerstand dus. Hier alvast een paar tips:

 

  • zorg voor voldoende ontspanning en plan deze ook in. Niet alleen in het weekend, maar elke dag! Als je boog altijd gespannen blijft, is het een kwestie van tijd tot fysieke en mentale klachten zich openbaren…

  • beweeg voldoende en combineer je activiteiten met het voorgaande advies ????. Fietsen en wandelen bijvoorbeeld zijn goed voor lichaam én geest!

  • zorg voor voldoende nachtrust, zodat je lichaam en brein optimaal kunnen herstellen. Minimaal 7,5 uur per nacht. Vermijd bovendien “blauw licht” voordat je naar bed gaat. Dus geen computer, smartphone of TV; die remmen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Wil je ’s avonds toch op die manier ontspannen, gebruik dan een speciale bril die het blauwe licht tegenhoudt, zoals de Somnoblue.

  • eet en drink zo min mogelijk bewerkte koolhydraten. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke voeding (groenten!) en varieer naar hartenlust!

Meer weten? En jezelf wapenen tegen whatever welk virus dan ook?

Download mijn gratis e-book met waardevolle tips – of (als je hem al hebt) stuur de link naar iemand anders door! Daarna stuur ik je wekelijks een inspirerende mail. Uiteraard kunt je dat stopzetten als je me zat bent ???? Doe een Leefstijl en Voedingsanalyse, om jouw persoonlijke ‘stand-van-zaken’ te bepalen én persoonlijk advies voor verbeteringen te krijgen.