Lezing Vitaliteit en Spiritualiteit

Deze lezing is gecanceld.
Binnenkort nieuwe data!

 

Bij vitaliteit denken we al gauw aan een gezonde leefstijl: veel groenten eten, veel bewegen, voldoende slapen. En liefst zo min mogelijk stress. En inderdaad: dat zijn noodzakelijke ingrediënten van een vitaal leven.

Wat echter vaak wordt vergeten, is dat vitaliteit nauw samenhangt met spiritualiteit: je identiteit, je waarden, je missie en je ‘hogere zelf’.

Je kunt nog zo sportief zijn en gezond eten – als je diep van binnen voelt dat het ‘niet klopt’, hebben die fysieke inspanningen weinig effect. Dan dénk je misschien dat je ‘goed bezig’ bent en een vitaal leven leidt… dat is immers wat je omgeving zegt! Maar in werkelijkheid sta je daar ver van af. En als je eerlijk bent tegen jezelf, dan vóel je dat dat inderdaad zo is.

Lichaam, geest en ziel

In deze lezing wordt dieper ingegaan op die onlosmakelijke verbinding tussen lichaam, geest en ziel. En nee, daar is niets zweverigs aan. In onze westerse samenleving ligt de focus op de ratio, op ons brein. Wat we kunnen beredeneren, dát geloven we wel. Daar is immers bewijs voor. Echter, al die dingen waar (nog) géén bewijs voor bestaat, laten we vaak links liggen. Terwijl we ook weten dat voor heel veel dingen nóóit bewijs geleverd zal kunnen worden. De meeste mensen geloven bijvoorbeeld wel ‘dat er meer is tussen hemel en aarde’. Maar laten het daar verder bij, want ‘zeker weten doe je het niet’. Ons vermogen te ‘voelen’ – écht voelen – is in onze rationele maatschappij zwaar ondergesneeuwd geraakt.
Zo geeft ons lijf ook vaak signalen af, die we lang niet altijd oppikken. Bovendien hebben we bijna overal wel een pilletje voor… waarmee we die oprechte signalen van ons lichaam negeren. Want wat wil je lijf je eigenlijk vertellen?

Eenzijdige aanpak heeft vaak onvoldoende effect

Hoofdpijn is vaak het gevolg van spanningen, dat erkennen we wel. Maar dat innerlijke onrust en depressie ook samenhangen met dieper gewortelde problematiek die we vaak niet goed kunnen duiden, dat is minder bekend. In veel gevallen zijn het bovendien ‘problemen’ – patronen, emoties, trauma’s – die niet (alleen) van onszelf zijn.  Het is vaak om die reden dat bijvoorbeeld psychotherapie voor de korte duur wel werkt, maar op termijn niet meer. In therapie leer je – op gedragsniveau – hóe je problemen kunt aanpakken. Maar de onderliggende, diepere stroom wordt niet aangeraakt…. Terwijl dáár juist de echte heling kan plaatsvinden.
Ben je erg rationeel ingesteld, dan kan psychotherapie (of enig andere therapie gebaseerd op gedragsbeïnvloeding) heel effectief zijn. Maar ben je gevoelig, of heb je al eerder ervaren dat die problemen waarvoor je destijds “behandeld” was, toch weer de kop opsteken, dan leg ik je in mijn lezing uit hoe dat komt.

Balans in je leven – op alle vlakken

Kan dat? Kun je fysieke, mentale en spirituele gezondheid bereiken? En wanneer heb je dat dan bereikt? Kun je fysiek vitaal zijn, vrede met jezelf hebben, innerlijke rust ervaren en negatieve emoties en stress de baas blijven?
Ja, dat kan. Terwijl tegelijkertijd de uitdagingen van het leven zich voortdurend zullen blijven aandienen.
In deze lezing vertel ik, met de nodige humor en inspirerende voorbeelden, dat vitaliteit een allesomvattend concept is. Simpelweg omdat ‘alles met alles samenhangt’. Ik leg uit hoe het komt dat de meesten van ons een leven lang blijven ‘struggelen’.  Dat we onszelf vaak gigantisch in de weg staan. Dat we veel meer mogelijkheden hebben tot zelfontplooiing en geestelijke groei, dan we voor mogelijk houden.
Ik reik je de tools aan voor een dieper, rijker, vitaler leven – op álle vlakken. Zodat je naar huis gaat met een verlangen naar meer.
En met het vertrouwen dat je dat ook kunt!

 

Ben je niet in de gelegenheid om het webinar
bij te wonen, maar wil je wel op de hoogte
blijven van waarde(n)vol nieuws?

 

Ontvang automatisch!
Over het thema van deze lezing
start binnenkort  ook een cursus!
Benieuwd waar en wanneer?

 

Cursus info

Inschrijfformulier Gratis Lezing (Webinar) Vitaliteit & Spiritualiteit